Welcome

WELCOME MY FRIENDS

Friday, 8 July 2011

Mendisiplinkan anak perlu ketegasan


Program Motivasi Alihan Pelajar - Mendisiplinkan anak perlu ketegasan

Mendisiplinkan anak perlu ketegasan
Oleh Dr Tengku Asmadi Tengku Mohamad
Sumber: HMETRO

ANAK cemerlang sama ada dalam pelajaran, kokurikulum dan sukan adalah mereka yang disiplin. Ramai ibu bapa gagal mendisiplinkan anak mereka dan tidak sedar pentingnya perkara itu. Mendisiplinkan anak memerlukan ketegasan, komitmen dan kebiasaan ibu bapa sendiri. Apabila kita tegas dan anak tahu yang kita serius, mereka akan akur dan berusaha mematuhinya. Usah jadi seperti ketam yang mengajar anaknya berjalan betul sedang diri sendiri tidak betul.

Berikut beberapa perkara yang perlu dititikberatkan dalam mendisiplinkan anak:
 • Pastikan mereka tiba awal ke sekolah. Sikap tidak kisah ibu bapa, akhirnya anak didenda pengawas. Ini pasti mengganggu emosi anak dan menyebabkan mereka ponteng kerana takut atau malu masuk ke sekolah.
 • Jejaki anak anda selepas sekolah. Kebanyakan sekolah harian, waktu persekolahan tamat tengah hari sedangkan ibu bapa bekerja hingga jam 5 petang.
 • Dalam masa beberapa jam tanpa kawalan itu, anak boleh lakukan pelbagai perkara. Sesekali lakukan pemeriksaan mengejut dengan balik ke rumah awal untuk pastikan aktiviti anak. Jejaki di mana mereka dan siapa kawan mereka.
 • Pastikan mereka hadir di sekolah, kelas tuisyen dan kelas agama. Sibukkan diri anak selepas waktu persekolahan dengan menghantar mereka ke kelas tuisyen dan kelas agama.
 • Ini membolehkan kita tahu di mana mereka. Periksa dengan guru tuisyen dan agama sama ada anak kita hadir atau tidak. Jangan percaya bulat-bulat cakap anak.
 • Semak beg dan laci anak. Sesekali cuba semak beg dan laci anak dan tengok apa di dalamnya. Mereka mungkin menyimpan video lucah atau rokok.
 • Pastikan mereka siapkan tugasan dan kerja sekolah. Namanya pun bersekolah jadi pasti ada kerja rumah.
 • Jangan terlalu percaya apabila anak berkata tiada kerja rumah. Lama-kelamaan anak terbiasa dengan tidak menyiapkan kerja sekolah. Ini membuatkan mereka tidak faham apa yang dipelajari dan keputusan peperiksaan merosot.
 • Aturkan masa belajar dan masa rehat. Didik mereka konsep pengurusan masa. Mereka perlu tahu waktu belajar, main, menonton TV, Internet, beribadah dan santai.
 • Latih anak dirikan solat di awal waktu. Disiplin anak bermula dengan bagaimana mereka mengerjakan solat.
 • Jika suruhan Allah dilewatkan dan diabaikan, sukar mereka mematuhi suruhan manusia. Biasanya anak memberatkan akan kepentingan solat ini. Lama kelamaan ia akan menjadi kebiasaan.
 • Dalam mendisiplinkan anak, ibu bapa perlu adil antara seorang anak dengan yang lain. Jangan anak A perlu berada di rumah sebelum jam 6 petang tetapi anak B, dia balik jam 7 malam, kita masih mendiamkan diri. Ini mungkin menyebabkan anak protes.
 • Dalam mendisiplinkan anak, keseragaman arahan dan peraturan antara ibu dan bapa penting. Ibu kata masuk tidur jam 10 malam, tetapi si ayah suruh jam 11 malam. Mana satu anak nak ikut? Akhirnya mereka ikut masa mereka sendiri.
Anak yang bermotivasi akan lebih mudah untuk berdisiplin, contohnya yang mengikuti program Motivasi Alihan Pelajar yang dianjurkan MAP Training & Consultancy Sdn Bhd. Mereka mampu mengurus diri dan mengatur masa dengan sendiri kerana didedahkan kepentingan disiplin sepanjang program motivasi itu. Selepas program dua hari, ibu bapa akan mendapati anak-anak mereka lebih mudah dibentuk, bersemangat dan mempunyai kesedaran diri dan disiplin tinggi. Ibu bapa boleh masukkan anak-anak mereka ke program Motivasi Alihan Pelajar pada Julai ini di Kuala Lumpur.

Maklumat lanjut, hubungi 05-3134622, 016-5580619, 03-22734622, 016-5580719; atau layari http://www.laman-map.com.

7 comments:

 1. Terima kasih atas info ini yg sangat berguna kpd kita

  ReplyDelete
 2. Sangat sesuai dijadikan panduan oleh ibubapa macam kita...terima kasih ya!

  ReplyDelete
 3. Boleh dijadikan panduan cara mendidik anak.Bagus sangat!

  ReplyDelete
 4. Terima kasih kerana bagi komen positif .Semoga kita sama-sama dapat manfaat

  ReplyDelete
 5. Artikel yang sangan baik untuk panduan ilmu keibubapaan....
  insyaallah, sama-sama kita terapkan dalam membentuk insan yang kamil dan soleh....

  ReplyDelete
 6. info yang sangat sesuai sebagai rujukan ibu bapa..

  ReplyDelete
 7. Artikel yang menarik..byk info..

  ReplyDelete