Welcome

WELCOME MY FRIENDS

Wednesday, 11 July 2012

LOGO KEMPEN MEMBACA

KEMPEN MEMBACA

Cetak
baca


REKABENTUK
Reka bentuk logo yang menggunakan elemen tipografi dan grafik ini menggabungkan motif Budi Bahasa dan sepasang tangan yang sedang memegang buku. Ia memberi tanggapan seseorang yang sedang membaca. Imej keseluruhan ini disatukan dalam satu ruang lingkup (berbentuk segi empat) yang berwarna kuning. Perkataan "Bangsa Membaca" dan "Bangsa Berjaya"  di bahagian atas dan bawah bingkai rekaan ini. Secara keseluruhan reka bentuk logo ini menampakkan ciri-ciri penerapan tabiat dan dorongan kepada rakyat Malaysia terhadap membaca sebagai satu amalan murni selaras dengan Kempen Membaca yang diusahakan ini.
WARNA
Warna-warna yang digunakan adalah Biru, Merah dan Kuning yang merupakan ciri-ciri warna utama negara kita. Warna biru yang menggambarkan patriotisme ini diserikan dengan warna kuning yang diibaratkan sebagai kemuliaan. Secara tidak langsung, gabungan warna-warna ini menjelaskan peranan masyarakat yang bersatu padu untuk merealisasikan impian dengan menjadikan membaca itu sebagai satu amalan yang baik dan berfaedah dalam kehidupan.
HURUF(Font)
Huruf (font) yang digunakan pada perkataan "Bangsa Membaca" dan "Bangsa Berjaya" adalah "Impact". Huruf ini menampakkan ketulenan, kesempurnaan dan kekukuhan yang menjadi kualiti utama untuk mempromosikan Kempen Membaca di kalangan masyarakat.
VISI
Ilmu membangun tamadun

MISI
Memupuk budaya membaca sepanjang hayat
Objektif
• Menanam budaya membaca ke arah melahirkan masyarakat berpengetahuan, pemikir dan kreatif
• Memperkembangkan industri penerbitan buku

Kempen Membaca Kebangsaan merupakan agenda tahunan dengan pelbagai aktiviti dirangka dan dilaksanakan di seluruh negara. Kemuncak kempen adalah sambutan Bulan Membaca Kebangsaan yang diadakan selama sebulan dengan pelbagai aktiviti dirangka dan dilaksanakan sama ada di Perpustakaan Negara Malaysia, Perpustakaan Awam Negeri serta perpustakaan guna sama dan akademik di seluruh negara.


Di Perpustakaan Negara Malaysia, pelbagai aktiviti dan program menarik diadakan bagi menggalakkan penyertaan pelbagai golongan masyarakat. Objektif utama adalah untuk menyedarkan masyarakat tentang pentingnya membaca serta menggalakkan  masyarakat Malaysia mengamalkan  budaya membaca daripada pelbagai sumber bahan bacaan.

No comments:

Post a Comment